CONTUR ACCOUNTING
Contabilitate & Consultanță fiscală
Noutăți legislative
1. Impozitul pe veniturile microintreprinderilor, obligatoriu pentru firmele cu venituri sub 65.000 euro
De la 1 februarie toate societatile comerciale cu capital privat care au realizat venituri de pana la 65.000 de euro in 2012 trebuie sa isi modifice sistemul de impunere devenind platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, chiar daca pana acum ele erau platitoare de impozit pe profit. Practic, de la 1 februarie, nicio societate privata cu venituri sub plafonul amintit sau nou-infiintata nu mai poate plati 16% impozit pe profit, ci este obligata sa aplice regimul fiscal al microintreprinderilor, care presupune plata unui impozit de 3% pe veniturile realizate.
Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea exercitiului financiar. In 2012, cursul din 31 decembrie a fost de 4,4287 lei/euro. Asadar, pentru toti agentii economici (cu cateva exceptii) cu care au realizat venituri totale sub plafonul de 287.865 lei, de la 1 februarie 2013 se va plati obligatoriu un impozit pe venit de 3%.
Trebuie sa retinem ca, persoanele juridice romane care au realizat venituri intre 65.001 euro si 100.000 euro la 31 decembrie 2012, si care au optat pentru acest sistem de impunere (potrivit reglementarilor legale valabile pana la1 februarie) pastreaza acest regim de impozitare pentru anul 2013.
Daca in cursul anului fiscal o microintreprindere depaseste cifra de afaceri de 65 000 Euro, persoana juridica datoreazaimpozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceasta limita, recalculand impozitul pe profit de la inceputul anului.
Impozitul pe veniturile microintreprinderii se decalara si se plateste trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei lunii din trimestrul urmator pentru trimestrul precedent.
Contribuabilii vor trebui sa depuna formularul 010 pentru modificarea sistemului de impunere pana la data de 25 martie 2013 inclusiv, dar declaratia 101 pentru profitul impozabil obtinut in perioada 1 ianuarie 2013 – 31 ianuarie 2013
2. Salariul minim creste la 750 de lei
Salariul minim brut pe economie creste la 750 de lei de la 1 februarie pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2013, reprezentand 4,44 lei/ora.
Noua reglementare este cuprinsa in Hotararea de Guvern nr. 23/2013 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, care prevede si ca angajatorii care stabilesc salarii mai mici decat cel minim risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei.
Salariul minim va mai creste o data in cursul acestui an, urmand sa ajunga la 800 de lei incepand cu data de 1 iulie.
De majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata vor beneficia aproximativ 436.361 persoane din sectorul concurential, potrivit statisticilor publicate de Guvern.
3. Contributiile sociale se platesc si pentru indemnizatiile de delegare si detasare
De la 1 februarie pentru indemnizatiile care depasesc plafonul stabilit de lege (limita a de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice) se vor achita contributii sociale individuale, insa numai pentru partea care depaseste limita a de 2,5 ori nivelul stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice.
Prevederea a fost inclusa in art. 296^4 care stabileste baza de calcul al contributiilor sociale individuale.
Pana acum normele legale prevedeau ca ca nu se cuprind in baza de calcul pentru contributii sociale sumele reprezentand indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice, precum si partea care depaseste aceasta limita in cazul angajatorilor persoane juridice si fizice platitoare de impozit pe profit si, respectiv, impozit pe venit.
4. Amortizarea vehiculelor, limitata de Codul fiscal
De la 1 februarie 2013, pentru mijloacele de transport persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, in limita a 1.500 lei/luna.
Noile reguli se aplica inclusiv pentru mijloacele de transport persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, achizitionate sau produse anterior datei de 1 februarie 2013, pentru cheltuielile cu amortizarea stabilite in baza valorii fiscale ramase neamortizate la aceasta data.
5. Modificarea tratamentului fiscal al veniturilor din agricultura
In cadrul veniturilor impozabile realizate de persoanele fizice sunt introduse si veniturile din silvicultura si piscicultura. Aceste venituri se supun impunerii potrivit prevederilor referitoare la veniturile din activitati independente, venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.
De asemenea, peste anumite limite, sunt supuse impozitului pe venit, veniturile realizate din cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.
Pentru activitatile din agricultura, actul normativ precizeaza limitele neimpozabile, precum si norma de venit.
Impozitul pe venitul din activitati agricole se calculeaza de organul fiscal prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activitati agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final. Plata impozitului anual se efectueaza catre bugetul de stat in doua rate egale, astfel: 50% din impozit pana la data de 25 octombrie inclusiv; 50% din impozit pana la data de 15 decembrie inclusiv.