CONTUR ACCOUNTING
Contabilitate & Consultanță fiscală
Noutăți legislative
1. Deducerea TVA pentru achiziţiile de bunuri şi servicii pe bază de bonuri fiscale
Începând cu data de 14 martie 2013, prin intrarea în vigoare a H.G. nr.84/2013:
- pentru orice achiziţii de bunuri şi servicii, s-a prevăzut la punctul 46 alin.(3) din Titlul VI al Normelor de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin H.G. nr.44/2004, astfel cum au fost modificate prin H.G. nr.84/2013, faptul că TVA poate fi dedusă de beneficiar, în condiţiile legii, pe bază de bonuri fiscale emise în conformitate cu prevederile OUG nr. 28/1999, a căror valoare individuală, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro, dacă furnizorul/prestatorul a menţionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea în euro a valorii bonului fiscal este cursul din data emiterii bonului fiscal. Aceste prevederi sunt aplicabile inclusiv pentru livrarea de carburanţi auto pe baza de bonuri fiscale.
- la aceeaşi dată şi-au încetat aplicabilitatea prevederile referitoare la justificarea deducerii TVA pentru carburanţii auto pe baza bonurilor fiscale, indiferent de valoarea acestora, emise conform OUG nr.28/1999, în condiţiile în care acestea erau ştampilate şi aveau înscrise denumirea cumpărătorului şi numărul de înmatriculare a autovehiculului.
2. Impozit pe veniturile nerezidenţilor
Începând cu 1 februarie 2013 se stabileşte o COTA DE IMPOZIT DE 50% pentru veniturile nerezidenţilor plătite de către rezidenţi într-un stat cu care România nu are instrument juridic pentru realizarea schimbului de informaţii, chiar dacă nerezidentul are rezidenţa într-un stat cu care România are instrument juridic pentru realizarea schimbului de informaţii (pct. 82 Titlul V - Impozitul pe veniturile nerezidenţilor şi a filialelor firmelor străine). Veniturile cărora li se aplică cota de de impunere de 50% sunt cele mentionate de art. 115 alin. 1 lit. a – g, k si l CF:
“a)dividende de la un rezident;
b)dobânzi de la un rezident;
c)dobânzi de la un nerezident care are un sediu permanent în România, dacă dobânda este o cheltuială a sediului permanent;
d)redevenţe de la un rezident;
e)redevenţe de la un nerezident care are un sediu permanent în România, dacă redevenţa este o cheltuială a sediului permanent;
f)comisioane de la un rezident;
g)comisioane de la un nerezident care are un sediu permanent în România, dacă comisionul este o cheltuială a sediului permanent;
……………………….
k)venituri din servicii prestate în România şi în afara României, exclusiv transportul internaţional şi prestările de servicii accesorii acestui transport;
l)venituri din profesii independente desfăşurate în România - doctor, avocat, inginer, dentist, arhitect, auditor şi alte profesii similare -, în cazul când sunt obţinute în alte condiţii decât prin intermediul unui sediu permanent sau într-o perioadă sau în mai multe perioade care nu depăşesc în total 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive care se încheie în anul calendaristic vizat;”
- Cu aceeaşi cotă de impunere de 50% se impun şi veniturile obţinute din dobânzi la depozite/conturi curente, depozite la termen, certificate de depozit şi alte instrumente de economisire sau venituri de natura dobânzilor plătite într-un stat cu care România nu are instrument juridic de pentru realizarea schimbului de informaţii. Este de remarcat că această cotă de 50% se aplica indiferent de momentul constituirii raportului juridic (pct. 83 si 84 Titlul V - Impozitul pe veniturile nerezidenţilor şi a filialelor firmelor străine);
- Certificatul de rezidenţă fiscală utilizat pentru a beneficia de convenţia de evitare a dublei impuneri poate fi emis şi in format electronic (pct. 13 alin. 2 Titlul V - Impozitul pe veniturile nerezidenţilor şi a filialelor firmelor străine).
3. Modificarea plafonului pentru cheltuieli de protocol
- bunurile de mică valoare acordate gratuit in cadrul acţiunilor de protocol nu sunt considerate livrări de bunuri dacă valoarea fiecărui cadou oferit este mai mică sau egală cu plafonul de 100 lei ,exclusiv TVA;
- Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit;
- Pentru cadourile care depăşesc individual plafonul de 100 lei:
a. se însumează valoarea depăşirilor de plafon aferente unei perioade fiscale;
b. constituie livrare de bunuri cu plată şi se colectează taxa numai dacă s-aexercitat dreptul de deducere a taxei aferente achiziţiei bunurilor respective;
c. se intocmeste autofactura care se raporteaza in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care s-au acordat bunurile.
De reţinut: activităţile de protocol care includ mese şi/sau alte trataţii similare sunt asimilate prestărilor de servicii şi se aplică regulile generale de deductibilitate.
TVA este deductibilă în măsura în care acţiunile de protocol sunt realizate în scopuri legate de activitatea economică a companiei. Dacă se poate demonstra că o masă la un restaurant a fost achitată în scopul afacerii atunci TVA-ul este deductibil. Dacă nu se poate demonstra o astfel de legatură, TVA-ul se colectează la sfârşitul lunii prin emiterea de autofactură.
In ceea ce priveşte documentarea acordării deductibilităţii TVA - legislaţia nu prevede clar ce documente ar trebui întocmite, de aceea recomandăm întocmirea unei proceduri interne semnată de administrator prin care să se stabilească faptul că bunurile de natura cafelelor, sucurilor, ceaiurilor etc se acorda gratuit clientilor, partenerilor de afaceri, cu ocazia şedintelor de lucru, întalnirilor, etc;
4. Se redefinesc veniturile impozabile şi neimpozabile din agricultură
(1) Nu sunt venituri impozabile veniturile obţinute de persoanele fizice din valorificarea în stare naturală a produselor culese sau capturate din flora şi fauna sălbatică.
(2) Veniturile definite la art. 71 alin. (1) sunt venituri neimpozabile în limitele stabilite potrivit tabelului următor:
Produse vegetale Suprafaţă
Cereale până la 2 ha
Plante oleaginoase până la 2 ha
Cartof până la 2 ha
Sfecla de zahăr până la 2 ha
Tutun până la 1 ha
Hamei pe rod până la 2 ha
Legume în câmp până la 0,5 ha
Legume în spaţii protejate până la 0,2 ha
Leguminoase pentru boabe până la 1,5 ha
Pomi pe rod până la 1,5 ha
Vie pe rod până la 0,5 ha
Flori şi plante ornamentale până la 0,3 ha
Animale Nr. de capete/ Nr. de familii de albine
Vaci şi bivoliţe până la 2
Ovine şi caprine până la 10
Porci pentru îngrăşat până la 6
Albine până la 50 de familii
Păsări de curte până la 100
ART. 73 Stabilirea venitului anual din activităţi agricole pe bază de norme de venit
(1) Venitul dintr-o activitate agricolă se stabileşte pe bază de norme de venit.
(2) Normele de venit se stabilesc pe unitatea de suprafaţă (ha)/cap de animal/familie de albine.
(3) Normele de venit corespunzătoare veniturilor definite la art. 71 alin. (1) sunt stabilite pentru perioada impozabilă din anul fiscal 2013 cuprinsă între 1 februarie 2013 şi până la sfârşitul anului fiscal, potrivit tabelului următor:
Produse vegetale Suprafaţa destinată producţiei vegetale Norma de venit
/cap de animal/familie de albine - lei -
Cereale peste 2 ha 449
Plante oleaginoase peste 2 ha 458
Cartof peste 2 ha 3.488
Sfeclă de zahăr peste 2 ha 697
Tutun peste 1 ha 1.060
Hamei pe rod peste 2 ha 1.483
Legume în câmp peste 0,5 ha 4.001
Legume în spaţii protejate peste 0,2 ha 8.033
Leguminoase pentru boabe peste 1,5 ha 801
Pomi pe rod peste 1,5 ha 4.709
Vie pe rod peste 0,5 ha 1.385
Flori şi plante ornamentale peste 0,3 ha 11.773
Animale
Vaci şi bivoliţe peste 2 capete 453
Ovine şi caprine 10 - 50 de capete 23
peste 50 de capete 65
Porci pentru îngrăşat 6 - 10 capete 56
peste 10 capete 177
Albine 50 - 100 de familii 70
peste 100 de familii 98
Păsări de curte 100 - 500 de capete 3
peste 500 de capete 2
(4) Începând cu anul fiscal 2014, normele de venit se stabilesc de către direcţiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se aprobă şi se publică de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, până cel târziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit.
ART. 74 Calculul şi plata impozitului aferent veniturilor din activităţi agricole
(1) Impozitul pe venitul din activităţi agricole se calculează de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activităţi agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.
(2) Contribuabilul care desfăşoară o activitate agricolă prevăzută la art. 71 alin. (1) pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit are obligaţia de a depune anual o declaraţie la organul fiscal competent, până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs. În cazul în care activitatea se desfăşoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, obligaţia depunerii declaraţiei la organul fiscal competent revine asociatului care răspunde pentru îndeplinirea obligaţiilor asociaţiei faţă de autorităţile publice în cadrul aceluiaşi termen. Anexa declaraţiei depusă de asociatul desemnat va cuprinde şi cota de distribuire ce revine fiecărui membru asociat din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii.
(3) Declaraţia prevăzută la alin. (2) nu se depune pentru veniturile prevăzute la art. 72.
(4) Organul fiscal competent stabileşte impozitul anual datorat şi emite decizia de impunere, la termenul şi în forma stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
(5) Plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectuează către bugetul de stat în două rate egale, astfel:
a) 50% din impozit până la data de 25 octombrie inclusiv;
b) 50% din impozit până la data de 15 decembrie inclusiv.
(6) Impozitul se virează la bugetul de stat şi din acesta nu se distribuie cote defalcate către bugetele locale.