top of page

CONTUR ACCOUNTING

Contabilitate & Consultanță fiscală

Noutăți legislative 

 

1. S-a prelungit termenului, privind aplicabilitatea art.160 alin.(2) lit.c) din Codul fiscal, respectiv aplicarea taxării inverse la livrarea de cereale şi plante tehnice, până la data de 31 mai 2014.

 

2. Începând cu data de 1 iunie 2013, art.21 alin.(3) litera b) din Codul fiscal, a fost abrogat, ca urmare suma reprezentând cheltuieli cu indemnizaţia de deplasare acordată salariaţilor pentru deplasări în România şi în străinătate, ce depăşeşte de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice nu mai reprezintă cheltuială nedeductibilă la calculul impozitului pe profit aceste sume fiind asimilate veniturilor de natură salarială şi impozitate conform regulilor de impunere proprii veniturilor din salarii.

 

3. Prin Legea nr.168/2013 a fost introdusă o nouă condiţie privind aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii în sensul că nu pot fi consideraţi plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderii contribuabilii aflaţi în lichidare cu dizolvare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti.

 

Totodată, contribuabilii care la înfiinţare au capital social subscris peste 25.000 euro pot opta pentru plata impozitului pe profit în condiţiile prevăzute de lege. 

 

4. Au fost modificate prevederile art.24 alin.(111) care menţionau că toate cheltuielile cu amortizarea privind mijloacele de transport sunt limitate pentru fiecare autoturism în parte la 1500 lei/lună, fiind introduse anumite excepţii pentru care nu se aplică această limită şi anume: 

 

- vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;

- vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii, precum şi pentru test drive şi pentru demonstraţii;

 - vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

- vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închiriere către alte persoane, transmiterea dreptului de folosinţă, în cadrul contractelor de leasing operaţional sau pentru instruire de către şcolile de şoferi.

 

5. Termenul de depunere a declaraţiei fiscale (formularul 221) pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi agricole determinate pe bază de norme de venit a fost prelungit până la 25 iunie 2013.

 

Noul termen este valabil pentru toţi contribuabilii, indiferent dacă au depus sau nu declaraţia până la termenul iniţial de 27 mai 2013.

 

            Prin Legea nr. 168/2013 au fost aprobate amendamente care vizează modificarea unor limite referitoare la suprafeţele cultivate/capetele de animale/familiile de albine deţinute, până la care nu se plăteşte impozit precum şi nivelul anumitor norme de venit. Aceste noi valori ale normelor de venit modificate vor fi luate în considerare de contribuabili la completarea declaraţiei.

            În cazul contribuabililor care au depus deja declaraţia până la 27 mai 2013, iar limitele de neimpozitare şi/sau respectiv normele de venit au fost modificate prin legea de aprobare, vor depune o nouă declaraţie în cadrul aceluiaşi termen de 25 iunie 2013 pentru a putea beneficia de noile prevederi legale care sunt mai favorabile.

            Nu se consideră depuse cu întârziere şi nu vor fi aplicate sancţiuni în cazul contribuabililor/asociaţilor desemnaţi care depun declaraţiile respective (formularul 221), până la data de 25 iunie 2013 inclusiv

 

6. OUG50/2013 modifică Codul de procedură fiscală, în sensul că se redefinesc penalităţile de întârziere. 

 

 "ARTICOLUL 120^1Penalități de întârziere

 

(1)Penalitățile de întârziere reprezintă sancțiunea pentru neîndeplinirea obligațiilor

 

de plată la scadență şi se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv.

 

Dispozițiile art. 120 alin. (2) ‐(6) sunt aplicabile în mod corespunzător.

 

(2) Nivelul penalității de întârziere este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere.

 

(3) Penalitatea de întârziere nu înlătură obligația de plată a dobânzilor."

 

bottom of page